Bekopogtattunk Ferencváros polgármesteréhez

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

November 11-én Zoom-on jelentkeztünk be Baranyi Krisztinához, a IX. kerület polgármesteréhez, online beszélgetésünkben részt vett Reiner Roland alpolgármester is. Azért kerestük őket, mert közeledik az év vége, a Fővárosnak és a BFK-nak a közös megállapodásuk miatt döntésre kell jutni abban, hogy melyik nyomvonal tanulmányát tartják alkalmasnak a további kidolgozásra, megtervezésre, majd megvalósításra.

Nyilván alapkérdésünk az volt, hogy melyik felkínált nyomvonalat tartja elfogadhatónak Ferencváros polgármestere és kabinetje? A polgármester válaszaiból az derült ki, hogy:

  • az 5. és 6., azaz a Ferencvárosi Pályaudvaron át/alatta vezetett nyomvonalakat: nem
  • a WTE által utóbb javasolt nyomvonalat – (leggyakrabban 8-asként hivatkozunk erre a nyomvonalra): nem
  • A BFK legkevésbé kidolgozott javaslatát, ami a BFK és a Főváros megállapodása alapján akkor lehetséges, ha egyik felkínált nyomvonalban sem tudnak megállapodni dec. 31-ig, ez a +1 verzió (hogy bonyolódjon kicsit az elnevezések köre: időnként ezt mondják/mondjuk a 7-esnek 🙂 / a pesti oldalon nem épül új levezető úthálózat, hanem a meglévő úthálózatokra engedik a forgalmat): nem

És mit gondol a Határ útra/környezetébe tervezett változatokról – az 1-4. változatokról?

  • Azt mondta, hogy ezekben a nyomvonalakban a wekerleieknek, Kispestnek kell dönteni, mert közvetlenül a Határ úton élőket érinti leginkább; ahogyan/amit döntenek az 1-4. verziókkal kapcsolatban, azt Ferencváros támogatni fogja.

A beszélgetésünk során felvetettük azt is az 1-4. verziókkal kapcsolatban, hogy egyik változat sem számol az érintett lakosság, szorosan véve a Határ úti házakban élők életminőségének romlásával. Erre Baranyi Krisztina elmondta, hogy annak idején, amikor az Illatos úti volt Budapesti Vegyiművek területén hátrahagyott rendkívül veszélyes hulladék problémájával kezdett el foglalkozni, már az akkori környezetegészségügyi vizsgálatok roppant súlyos egészségügyi gondokat, panaszokat tártak fel a környékben, így a Határ úti ingatlanokban lakók körében is. Vagyis azt a véleményét osztotta meg velünk, hogy a Határ úton már most is borzasztó állapotok vannak a környezetegészségügyi helyzetet tekintve.

Nos, érdekes helyzetállt elő…

Ferencváros polgármestere az 1-4.-re nem mond semmit, mert ebben Kispest döntésére vár, a többit viszont (5., 6., 8., +1) nem támogatja. És azt mindenképpen szeretné elkerülni, hogy az új híd pesti oldalán ne épüljön levezető úthálózat: véleménye szerint azzal minden érintett kerület veszíteni fog, mert a közösségi közlekedés fejlesztésének hiányában és a plusz forgalommal a ferencvárosi, a pesterzsébeti és a kispesti meglévő (már így is telített) utakra érkezik majd a megnövekedett gépjárműforgalom.

Megkérdeztük a polgármestert a petíciónkban megfogalmazott kérésünkről is, azaz, hogy a Főváros a Budapesti Mobilitási Tervben foglalt hosszú távú forgalomcsökkentési számok tükrében vizsgálja meg a +1 verziót: ő mit tud ennek a vizsgálatnak az eredményéről?

  • Még konkrétan semmit sem tud, de azt javasolta, hogy amikor kijön a Főváros a tanulmánnyal, akkor az érintett kerületek vezetői, a helyi civilek és a Főváros szakemberei közösen vitassák meg a tanulmány eredményeit, felkínált lehetőségeit. (Ezt a Kiserdővédők is maximálisan támogatják!)

Mit fogunk csinálni a következő hetekben?

  1. gyűjtjük az aláírásokat (ha még nem írtad alá a petíciónkat: ITT megteheted)
  2. Keresni fogjuk Gajda Pétert, hogy megtudjuk, a kispesti közgyűlés hivatalosan mit gondol, hogy döntött, ha már döntött a nyomvonalakkal kapcsolatban?
  3. beszélni fogunk Karácsony Gergellyel, Budapest főpolgármesterével arról, hogy mi a Főváros jelenlegi álláspontja a nyomvonalakról, és mikorra várható a Főváros által megvizsgált +1 tanulmány napvilágra kerülése?
  4. Várjuk és támogatjuk a Baranyi Krisztina által javasolt közös találkozót a IX. a XIX. a XX. kerület, a Főváros vezetőivel és a helyi civilekkel (pld. a WTE) miután kijött a Főváros a +1 vizsgálatával.

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.