Kerületek összefogása a közösségi gyűlésért

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa várhatóan február végén ülésezik újra, amikor Fürjes Balázs és Vitézy Dávid javaslatára újra napirendre kerül a Galvani híd levezető úthálózatáról szóló döntés.

Karácsony Gergely azonban, miután decemberben átadtuk neki petíciónkat, és jeleztük, hogy nincs egyetértés a nyomvonalak támogatottságában sem a civilek, sem a kerületi vezetők részéről, a témában közösségi gyűlés összehívást kezdeményezte.

Az azóta eltelt időben a megjelent cikkek, vélemények, hozzászólások fényében ez az állításunk megerősödni látszik, sőt a hídviták azt is bemutatták, hogy a kérdés immár nem csak a helyi érintettek szintjén kibontandó, azonban nem látjuk a valódi szándékot a döntéshozók részéről a gyűlés megszervezése, a téma megvitatása iránt.

Ezért a mai napon nyílt levélben fordultunk Karácsony Gergelyhez és Gulyás Gergelyhez, amiben a döntés elhalasztását, a közösségi gyűlés megszervezését, a fővárosi forgalomcsillapítási lehetőségek bemutatását és a kormány és főváros partnerségének bemutatását kérjük.

A levelünket ezúttal a Galvani projekt megvalósulása esetén szintén érintett IX. kerületi StadiOFF csoporttal és a XI. kerületi KörTér – Környezettudatosak tere Újbudán csoporttal egyetértésben, közös igényként fogalmaztuk meg.

A Galvani projekt (és ezen keresztül Budapest fenntartható és élhető tervezése) társadalmi vitára bocsátása érdekében nyílt levelünkhöz várjuk a további támogató szervezetek csatlakozását.

 Címzett: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere

Tisztelt Miniszter Úr, 

Tisztelt Főpolgármester Úr! 

Alulírottak, az Új Duna-híd (Galvani híd) megépítését célzó beruházással közvetlenül és közvetve érintett budapesti lakosok az alábbiakkal fordulunk önök felé: 

A Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs év elején levélben fordult önökhöz, hogy a 2021. február 28-án összeülő Fővárosi Közfejlesztések Tanácsán vegyék napirendre a kapcsolódó úthálózat II. szakaszára vonatkozó kérdést: lényegében zárják le a döntési folyamatot arról, hogy a híd levezető, pesti úthálózata milyen nyomvonalon haladjon. 

Mi a lehető leghatározottabban azt követeljük, hogy február végén ne döntsenek ebben, a teljes főváros és az agglomeráció közlekedési rendszerét és a város fejlődését hosszú távra meghatározó ügyben. 

Az elmúlt hónapokban ahelyett, hogy a beruházás egy konkrét részletét illetően – a pesti levezető hálózat nyomvonaláról – közeledetek volna az érintett lakók, az őket képviselő választott tisztségviselők, civil szervezetek, valamint a főváros és a kormányzat álláspontjai, az egész beruházással kapcsolatosan nyíltak ki olyan alapvető kérdések a nyilvánosságban, mint amilyen a fővárosi forgalomcsillapítás mikéntje és abban a híd által betöltött szerep. 

Jelen aláírók egy része 2020. december 8-án személyesen találkozott a főpolgármesterrel, aki akkor javasolta a döntés elhalasztását, továbbá a kérdések tisztázására egy közösségi gyűlés megrendezését. 

 Mi történt az elmúlt két hónapban a közösségi gyűlés ügyében? Mikor kerül megrendezésre? Milyen úton és módon, milyen menetrend szerint fogja ez befolyásolni a főváros és a kormány közös döntését a Galvani-projekt részleteiről? 

Ismételten: érintett lakókként és civil szervezetekként is sürgetjük önöket, mint illetékes döntéshozókat, hogy: 

  •  a Galvani híd kapcsolódó úthálózata II. szakaszára vonatkozó február 28-ra tervezett döntésüket halasszák el! 
  •  a Galvani-projekt kapcsán felmerült kérdések kibontására, valamint a fővárosi közlekedés átalakítására irányuló közösségi gyűlés megszervezését kezdjék meg!
  •  a Főváros álljon elő azokkal a modellekkel, amelyek a motorizált forgalom általános csökkentésének megvalósítható lehetőségeit mutatják meg!
  •  a kormányzat pedig tegye egyértelművé, hogy ezekben hol és mennyire partner! 

 

Tisztelettel: 

Kiserdővédők
KörTér – Környezettudatosak tere Újbudán
StadiOFF csoport

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.