„Kívülállóként nehéz lehet átlátni, hogy valójában mit is szeretnénk …” – Mintázatok 2. rész

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

Ezúttal két vendégünk volt. A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért (PoPÉK) nevű, XI. kerületi környezetvédelmi egyesület képviseletében Gombos Nóra, ez az egyesület a Hamzsabégi sétány megóvásáért született. Másik beszélgetőtársunk a XV. kerületi Szilas-tó Természetvédelmi Terület és Liva Vízimalom Védő Egyesülettől Mester Anikó, számukra Budapest egyik legkülönlegesebb ökológiájú területének, valamint ipartörténeti emlékének megmentése, gondozása a cél.

Itt is, mint korábban tettem, azt javaslom: ha valami okból egy helyben ülve nézni nem tudjátok, hallgassátok az anyagot. Alább összefoglalmo, hogy mikor és mi látható/hallható a videóban…

 • nagyjából az első 12 percben képek segítségével foglaltam össze, hol van és mitől kell megvédeni a Hamzsabégi sétányt
 • 12-41,30 perc között Gombos Nórától választ kapunk arra, hogy:
  • Mikor indult a tiltakozásuk, milyen formái voltak/vannak a tiltakozásuknak?
  • Miért választották ezt a nevet – Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért -, hányan alkotják csoportot, és egyáltalán: hányan laknak a Hamzsabégi sátány közvetlen környezetében?
  • Mi igaz és mi nem abból, amit az önkormányzat és az állam nyilatkozik itt-ott a beruházással kapcsolatban?
  • Milyen további civil csoportokkal és politikai pártokkal van szövetségesi jellegű kapcsolatuk?
  • No és persze azt is megtudjuk, hogy a PoPÉK milyen megoldást javasol a beruházónak, mert mint itt is hangsúlyozzák: nem a beruházás ellen vannak, csak a felkínált (egyébként egyetlen) megoldást nem fogadják el
 • 41,30-kb. 78. percig Mester Anikóval járjuk be elsősorban az Erdőtérkép segítségével a Szilas-patak környékét, de igazán a Pólus Center mögötti kb. 20 hektáros erdővel borított területre koncentráltunk. Aztán átvágtunk az M3 bevezetőn, hogy megnézzük, mi van Budapest egyetlen megmaradt, 18. századi vízimalmával, a Liva malommal. A Pólus mögötti területen tavaly fakivágás kezdődött el. Természetvédelmi, ámde magánterületen.
 • Hogy is van ez? Miért és hogyan lett magánterület ez a páratlan fővárosi zöldterület? Mit tudott, meddig volt képes elmenni az önkormányzat az erdőmentésben, és mire jutottak a civilek?
 • Miért rendkívül fontos ökológiailag ez az erdő, a közeli ún. turjános, a Szilas-patak és a Szilas-/Nevesincs-tó? Mit lehet tenni, például örökbe lehet fogadni a fákat, hogy megvédjük őket?
 • Romos e még a Liva Vizimalom, és milyen programokat szerveznek a környékére?

Többek között ezekre kaptunk választ, ezekről beszélgettünk😊. Ha a látottakkal/elhangzottakkal kapcsolatban kérdésetek lenne, írjátok meg valamelyik címünkre, megválaszoljuk:

kiserdővedok@gmail.com

hello@kiserdovedok.hu

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.