Nyomvonal-vita helyett vissza a kályhához!

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

Három hónap telt el a tavaly decemberre kitűzött, elmaradt Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülés óta – ahol a Galvani híd pesti levezetőjéről szándékozott eredetileg dönteni Kormány és Főváros. Mi történt az elmúlt három hónapban és mi várható a most következő csütörtökön, amikorra újabb ülést tűzött ki a testület?

A Főváros több alkalommal jelezte, hogy a híd alapvető létjogosultsága megkérdőjeleződött, mivel annak forgalmi modellei téves számításokon, vagy a megvalósíthatósághoz szükséges egyetértést nélkülöző intézkedéseken alapulnak, mint amilyen például a dugódíj. Az Albertfalvai híd megépítésének elsődlegességét a szakmai, társadalmi, politikai vitákban részt vevők közül többen is felmelegítették. Az eldöntendő kérdések megvitatására Karácsony Gergely Főpolgármester és helyettese, Kerpel-Fronius Gábor is közösségi gyűlét javasolt, de annak megszervezése elmaradt.

A Telexen, a 444-en és számos vegyéb fórumon zajló hídvitában komoly hangsúlyt kapott a projekt alapjait feszegető dilemma, a forgalomcsillapítás kérdése. Hol, milyen eszközökkel, milyen mértékben lehet és kell forgalmat csökkenteni? Szolgálja-e egyáltalán az új Duna-híd a forgalom csökkentését? Ha nem szolgálja, kell-e egyáltalán híd? Ha szolgálja, akkor milyen, hogyan és hol? A vitában előkerült az is, hogy a Főváros adós a forgalomcsillapítás azon terveivel, amelyekkel ki kell egészíteni a hídépítést.

A Kormány (Fürjes Balázs államtitkár és a Vitézy Dávid vezette Budapest Fejlesztési Központ) – hivatkozva a netes konzultációjuk eredményére, a legkisebb ellenállás irányára – offenzívát indított a kispesti érintetteket terhelő (“3-as”) nyomvonal elfogadása mellett. De mi is ez a számháború?

Onnan indultunk, hogy 2017-ben volt három, az erdőben vezetett felszíni nyomvonal, négy sávval. A Kiserdővédők javasoltak egy negyediket, kacskaringósan megkerülve minden lakott és erdős területet, az Ecseri úton túl, a déli körvasút töltése alatt vezetve az új sávokat az Üllői útig. 2020-ban a kormányzat 6+1 nyomvonal változattal állt elő: négy a Határ út térségét – az utat és/vagy az erdőt -, kettő pedig az Ecseri út térségét érintené. A helyi civil szerveződések – a Kiserdővédők, a Wekerlei Társaskör Egyesület és a Wekerlei Polgári Egyesület – egyértelművé tették, hogy a Határ út mentén futó nyomvonalak – akár alagútban, akár a felszínen – aránytalan terhet jelentenek Wekerletelepnek, így elfogadhatatlanok és erről – jelen tudásunk szerint – sikerrel győzték meg a kispesti polgármestert, Gajda Pétert is. Az Ecseri úti nyomvonalakat a Kiserdővédők mellett a 9-ik kerület vezetése is elutasította, de a kormányzat sem favorizálta. A “+1” (ne épüljön új út az új hídhoz) igazából a zsarolás-kényszerítés eszköze lett, azzal fenyegetve a lakókat, hogy a meglévő utakon árad szét a plusz forgalom. A széles nyilvánosságban átment a Határ úti “alagút” mint üdvös megoldás, az viszont nem, hogy annak felszíni, nyitott rámpái is az érintett lakóterület mellé esnek, nagyon súlyos terhet róva Wekereletelepre, ami az M5 bevezetőjével egyszer már nagyon pórul járt.

Ferencváros polgármestere – az Atlétikai stadion, a Diákváros projekt és a Galvani-körút által helyzetbe hozott barnamezős fejlesztések nyerteseként – stabilan a Galvani híd és a levezető út megépítésének pártján áll, a nyomvonalat illetően pedig nem teljesen egyértelmű, hogy árnyalta volna álláspontját. Baranyi Krisztina mereven elutasítja a WTE “8-as” verzióját is (az Illatos-árok menti, egyenes vonalú kéregalagutat), de tett egy talányos nyilatkozatot a WTE-vel és Gajda Péterrel közösen, amelyben a mindkét érintett lakóteleptől “kellő távolságban” megállapított nyomvonalra lehetségesként tekint.

Miközben minket – Kiserdővédőket – már jó ideje senki nem keres újabb ötletekkel, egyeztetési szándékkal. A BFK és megbízottjai a WTE-nél, a WPE-nél, valamint a két érintett kerület vezetőjénél egyre furcsább verziókkal házalnak. A “9-es” nyomvonal-változat – a 3-as, Határ úti kéregalagút egyik mutációja – a Határ úti végi rámpát, a felszínen 6 sávosra bővülő közút problémáját aképpen orvosolná, hogy a rámpát egy kanyarral bevezeti az erdőbe, hogy az Iibis Hotel és a Remiz között találja meg a folytatását, a Kőér utca irányát. Az erdőben vezetett kanyargó rámpák tehát egyáltalán nem “védik meg” a Kiserdőt, sőt: a kivágott fákon túl el is szigetelnek jókora részeket a területből, a gyalogosok, futók, kutyasétáltatók és minden kikapcsolódni vágyó számára használhatatlanná téve azokat. A kivágott fák száma pedig – függetlenül attól, hogy erdőnek, fasornak vagy fás területnek nevezzük jogi értelemben ezeket a részeket, gyakorlatilag eléri a WTE “8-as” verziójának számait. Mit nyernénk tehát ezzel? Mi, itt élők, az erdőt használók gyakorlatilag semmit.

Értelmes vita egyáltalán a nyomvonal-vita? Elméleti szinten nagyon érdekes, az érintettek számára pedig kifejezetten idegőrlő. Gyakorlati értelemben viszont csak akkor lesz értelmes és hasznos ez a mérlegelés, amikor a hídvita egyértelműen lezárásra kerül úgy, hogy az új híd tervei mellett ott van a kormány és a főváros konszenzusos terve a városi szintű forgalomcsillapításról valamint arról, hogy az új infrastruktúrának mekkora mértékű forgalmat kell majd hordoznia. Itt azonban még nem tartunk. 

Nagyon reméljük, hogy a főváros most már tényleg előrukkol azzal forgalomcsökkentési intézkedés-csomaggal, amely legitimációt ad egy új duna-hídnak. Ha így lesz, akkor még mindig nyitva van a kérdés, hogy ezt az intézkedés-csomagot a Galvani vagy az Albertfavai egészíti ki jobban, illetve hogy az új feltételek mellett a kormány és a főváros meg tud-e egyezni valamelyikben. Ha lesz ilyen megegyezés, akkor újra nekifuthatunk a nyomvonalaknak, a kivágott fák számának, a használhatatlanná tett zöldterületek mértékének és a mérlegelésnek, hogy melyik érintett lakóterületet, kerületet és lakóit milyen arányban lehet és kell előnybe vagy hátrányba hozni az új infrastruktúra megépítésével.

Addig is, tegyük azt amit eddig: a problémát – a túl sok gépjármű okozta károkat – igyekezzünk a gyökerénél orvosolni, és követeljünk forgalomcsökkentést, kevesebb gépjárművet, jobb tömegközlekedést (villamost a hídra már az átadás napján!), szűkebb közúti keresztmetszeteket, kevesebb sávot a “Galvani-”, “Albertfalvai-”  avagy “Munkás-körúton”.

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.