Se jó nyomvonal, se pénz a Galvanihoz

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

Ha remek beruházás a Galvani projekt, akkor miért van egyre több petíció? Miért zúgolódik még mindig a nép?

A közelmúlt eseményei nyomában jutottunk el ez ezekhez kérdéshez, de mivel nem biztos, hogy mindenki tudja mi történt mostanában, lássunk egy kis összefoglalót!

1, Mára már a Fudan-sztori vette át a vezetést a problémás budapesti nagyberuházásokról szóló hírek között – különösen a IX. kerület hírszobáiban –, de a május eleje még egy Galvanihoz kapcsolódó petárdával indult. Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere május első napjaiban tette fel FB-nyitóképének 8-as (Kiserdő, patak mentén, kéreg alatt) verzió a gyászkeretes fotóját, majd május 3-án értelmező posztot írt mellé, melyben tbk. leírta, hogy „Ferencvárosnak, Kispestnek és Budapestnek is végtelenül káros, hogy eltűnik egy fél erdő a városból” és kérte a döntéshozókat (Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tagok), hogy a zöld gondolat fontosságát vegyék figyelembe akkor, amikor döntésre kell jutniuk a Galvani pesti levezető ügyében.

-1, mert a fentiekhez van egy mínusz egyes fejezet, a 2021. február 21-i dátumú az a Gajda-Baranyi-WTE közlemény, melyben a „felek egyetértettek abban, hogy ha levezető épül, azt a József Attila Lakótelep és a Wekerletelep lakóépületeitől egyaránt megfelelő távolságra és a két telep közötti szakaszon végig a kéreg alatt kell vezetni.” Ezt a megállapodást a május 3-i poszt alatt többen előhozták a polgármesternek: hogy is van ez, akkor most rendben van Ferencváros számára a 8-as vagy nincs rendben? És egyébként a Határ úti, azaz wekerlei lakókat közvetlenül érintő nyomvonalakról mi a véleménye konkrétabban: elfogadja, nem fogadja el?

2, Gajda Péter nem közölt semmi újabbat a levezetők ügyében.

3, Pár napja ezen nyugtalanító bizonytalanságra (most akkor tényleg a 8-as lesz…?) mintegy válaszul két petíció is indult, mindkettő a JALT-felől:

egyik egy ún. polgári kezdeményezés, Védjük meg a ferencvárosi Kiserdőt! címmel, amivel az elindító azt kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés nyilvánítsa helyi jelentőségű védett természeti területté a Kiserdőt (talán emlékeznek, a védetté nyilvánításnak már Baranyiék is nekifutottak tavaly tavasszal, de ők nem jártak sikerrel a Fővárosnál).

A másik petíció Összefogással a Határ úti Kiserdőért és a környező területeken élő emberekért címmel indult, címzettjei Karácsony Gergely és Palkovics László. Ezen petíció bármilyen a Kiserdőt, valamint a Határ utat érintő nyomvonal elfogadása, megépítése elleni tiltakozást fogalmaz meg. Ráadásul egy új, „Telepesek” nevű, kifejezetten JALT-on élőket tömörítő csoport jegyzi ezt.

Ha pedig már a petíciódömpingről írunk, emlékeztetünk titeket a Kiserdővédők által 2020 októberben indított Galvani körút helyett forgalomcsillapítást! kezdeményezésre is, amit 2020 decemberben ugyan átadtunk már Karácsony Gergelynek és Gulyás Gergelynek, de nem zártuk le, továbbra is csatlakozhatnak hozzá a velünk azonos véleményen lévők.

4, Tágabb keretet adott a témának Munkáskörút két végén című videójával az LMP, és fut egy Galvani hídról másképp című kérdőív is a neten. A maga módján és módszerével beszállt a téma tematizálásába a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

5, Döntés a nyomvonalról sincs, de mint látható, ez az egész beruházás csak a feszültséget szítja a különféle lakossági csoportok között. Civilek, lakosok is lépéskényszerben érzik magukat, és egyre több, változatos fókuszú tiltakozás zajlik egyidejűleg.

+1, Egy parlamenti forrásunktól a következőket tudtuk meg: van a bizonyos IKOP Plusz program (Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz), „amely a magyarországi kötöttpályás, közúti, kerékpárúti és kikötői beruházások legnagyobb uniós forrása lesz ebben az évtizedben”. Az erről szóló legutóbbi egyeztetési fórumon az hangzott el, hogy a Galvani hidat az IKOP Pluszból nem lehet finanszírozni. EU-s pénzekből csak ún. TEN-T-s projektek, azaz transzeurópai közlekedési hálózati projektek finanszírozhatók, a Galvani azonban nem TEN-T-s projekt. Magyarul – idézve a forrásunkat –„nem lesz rá EU-s pénz”.

Egyértelmű: bármennyire is szeretné ezt a nyomvonal-irányt nyomni a Beruházó: továbbra sincs és nem is lesz olyan nyomvonal-megoldás ezen a területen – Határ út, Kiserdő – ami minden érintett lakossági csoport számára megfelelő lenne.

Összegzésképpen: továbbra is azt gondoljuk, nem egy félig teli, félig üres pohárra, nem kompromisszumra van szükség. Konszenzus kell, egy olyan, kreatív problémamegoldás ebben az egész, már 4 éve (!) folyó ügyben, amely minden érintett alapvető szükségleteit kielégíti.

A fotómontázshoz felhasznált képek forrása: Szabad aHang / MKKP


ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.