Sikerült! Az FKT decemberben nem fogja egyik rossz nyomvonalat sem kiválasztani!

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

A Galvani körút helyett forgalomcsilllapítást! című petíciónkat októberben indítottuk el az aHang oldalán. Az aláírásokat a járványhelyzet miatt nehezítetten, kitelepülések nélkül, szinte kizárólag csak online tudtuk gyűjteni, de több helyi lakó és üzlet is vállalta, hogy segít nekünk. Így most több, mint 3000 aláírásnál járunk, aminek gyűjtését a Galvani-projekttel kapcsolatos döntéshozásig tovább folytatjuk.

A kampány alatt tudomásunkra jutott, hogy az újbudai KörTér – Környezettudatosak tere Újbudán csoportnak is baja van a Galvani híddal, pontosabban a híd budai oldali útvonalával. Ők korábban nem rendelkeztek az információkkal, és csak néhány hónapja jutott tudomásukra, hogy lakóterületeiken tervezik átvezetni a híd forgalmát, de fórumokat azóta sem tartottak róla a kerületben, ahogy tervismertetőket, hatástanulmányokat sem láttak még a lakosok. A KörTér ezért éppen a napokban fogalmazta meg nyílt levelét az aggályaik kifejezésére Karácsony Gergely, Vitézy Dávid, Gulyás Gergely és Fürjes Balázs felé.

Két érintett civil szerveződésként a Kiserdővédők és a KörTér összefogott. A Kiserdővédők is aláírták támogatóként a KörTér nyílt levelét, amiben ők is a forgalomcsökkentés szükségességére hívják fel a döntéshozók figyelmét, a KörTér aktivistái pedig csatlakoztak hozzánk a petíciónk tegnapi átadásakor, így együtt, kihangosítva tudtuk elmondani:

Budapestnek forgalomcsökkentésre van szüksége! Jobb levegő kell, nem több autó!

A petíciónk átadására egyébként előzetesen időpontot kértünk a két címzettjétől: dr. Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető minisztertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől. Kettejük közül választ csak Karácsony Gergely adott, miszerint szívesen átveszi a petíciónkat. Gulyás Gergely helyett pedig a Budapest Fejlesztési Központ küldött levelet, mely szerint a Miniszterelnökség hozzájuk irányított minket, vagyis nekik kellett volna átadnunk át az összegyűlt aláírásokat.

December 8-án egy Kiserdővédők-KörTér delegációval, élő Facebook bejelentkezést tettünk a Miniszterelnökség előtt, ahol a petíció átadását ugyan nem kíséreltük meg, de bejelentettük, hogy online megküldjük Gulyás Gergelynek. Ezután átsétáltunk a Főpolgármesteri Hivatalhoz, ahol sajtótájékoztatót tartottunk a megjelent újságíróknak, majd Karácsony Gergely fogadott minket, hogy átvegye a Galvani-projekt ügyében gyűjtött aláírásokat, valamint a KörTér nyílt levelét.

Ezután lehetőségünk volt egy rövid beszélgetésre is a főpolgármeterrel, akitől megtudtuk, hogy:

  • ő és kabinetje egyetértenek és kiállnak a petícióban megfogalmazott általános forgalomcsökkentési igény mellett.
  • egyetértenek és támogatják az új Duna-híd beruházáshoz kapcsolódó, nyomvonalakról szóló idei évi döntés elhalasztását, mint a főpolgármester megfogalmazta, azt kezdeményezi, hogy a döntési határidőt (2020. december 31.) tolják ki, és azt a társadalmi vitát -, ami az úthálózat kapcsán újra kinyílt, és alapvetően megkérdőjelezi ennek a beruházásnak az élhető városban betöltött szerepét – nem elfojtani, hanem lefolytatni kell.
  • a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának azon ülésnapja, amelyen arról döntenek, hogy melyik nyomvonal épüljön meg, még nincs is előkészítve, kijelölve.
  • a budai oldali tervek elkészítésébe is szorgalmazzák a civilek bevonását.

Azt, hogy idáig eljutottunk, nagyon köszönjük nektek! Fontos, hogy a hangunk elérjen a döntéshozókig, de mivel elég messze vannak tőlünk, ehhez sokunknak kell összeadni az erőt és közös hangon kiabálni.

A média most segített nekünk ebben, amiért nekik is hálásak vagyunk. Még azoknak is, akik valótlant állítanak rólunk, hiszen a hírünk, és ezzel az üzenetünk tovább terjed.

De ami még nagyon fontos: ez az ügy nem csak a fákról szól.

Itt az emberek egészsége a tét, amit ez a beruházás ebben a formában veszélyeztet, akár közvetlenül, azzal, hogy 30 ezer autó kipufogóbűzét kell belélegeznünk miatta, akár azzal, hogy kivágják azokat a fákat, amik segítenek tisztán tartani a levegőt, és hűsítik a környezetünket.

fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.