Vajon miért nem utazunk BKV-n?

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

Jelen tudásunk szerint a Galvani-projektre 500 milliárd forintot (egy komplett 4. metrót, aranylánccal) szán a Kormány. A projekt kiemelt célja a forgalomcsökkentés. Az utóbbi napok nyilatkozatai szerint a Kormány adminisztratív forgalomcsökkentésről (pld. dugódíj) hallani sem akar, a Fővárosnak meg hatáskörök híján nem biztos, hogy lesz erre lehetősége. A másik forgalomcsökkentési eszköz a közösségi közlekedés fejlesztése. Az alább megfogalmazott véleményemben kifejtem mit is értek én a közösségi-, tömegközlekedés fejlesztésén.

Miközben az interneten olvassa ezt az írást, valószínűleg nem gondol bele, hogy milyen technikai háttér kell ehhez – ahogy a villany felkapcsolásnál sem gondolunk Ohm-ra, Volta- ra, csak katt. Márpedig a netezéshez három dolog kell: infrastruktúra, hardver, szoftver. Ezeket a dolgokat egymástól függetlenül is lehetne kezelni, de a piaci szereplők évekkel ezelőtt rájöttek: a felhasználót a technikai részletkérdések nem érdeklik, ezért célszerű egybe adni a vasat és a szoftvert, illetve ezért akcióznak számítógéppel a netes szolgáltatók.

Talán hasonlóképp kéne gondolkodni a BKV-nak is. A struktúra ugyanaz; van egy hálózat, ami az infrastruktúra, a járművek a hardver, végül nevezhetjük szoftvernek mindazt, ami ezeken felül az utas jólétét szolgálja.

A BKV hálózat lefedettsége kétségkívül világszínvonalú. És ezzel el is mondtam minden jót a szolgáltatásról. Mert hiába a remekül festő térkép a színes vonalakkal, az utas mégsem lesz elégedett.

Vegyünk egy példát. A Rákóczi-híd pesti hídfőjénél található H7 (lánykori nevén csepeli HÉV)−1-es villamos−2-es villamos-H6 (dunaharaszti HÉV) közlekedési csomópont megállói kényelmetlenül messze vannak egymástól. Vagy hogy a Puskás Ferenc Stadionhoz távolsági busszal érkező utas sem tud szintben átszállni a 2-es metróra, hanem föl lépcső – le lépcső. Tudják miért? A lehetséges átjáróba került a pékség, erről 2007-ben elég jó videót készített az Index (akkor még olyan is volt) (https://index.indavideo.hu/video/Szivatjak_az_atszallokat //), itt ue. egy részletes cikkük (https://index.hu/belfold/budapest/1109tszll/). De menjünk tovább egy olyan sztorira, ami a hoztam is valamit-meg-nem-is látványos esete. A 2019-ben indult 3-as metró déli szakaszának felújítása, de „nem gondoltak” arra, hogy pár éve múlva a Déli körvasútnak lesz egy megállója pont félúton az Ecseri út és a Népliget között, ezért aztán nem is építettek egy plusz megállót oda. Továbbá említhetném az Örs vezér téren soha össze nem érő 2-es metró-H8 és H9 HÉV-ket. És még sorolhatnánk a kihagyott lehetőségeket.

De ha mondjuk utasunk szívesen gyalogol kb. 5-600 métereket a csomópontok különféle megállói között, akkor sem biztos, hogy BKV-ügyfél marad: a járművek általános állapota, leromlottsága mellett az utóbbi években észlelhető rendkívül rossz közbiztonság miatt is. Tavaly tavasszal például a 28-as villamoson halálra késeltek egy férfit, amely érthetően komoly indulatokat szült – az eset röviden itt olvasható:

https://444.hu/2020/04/04/leszurtak-egy-25-eves-ferfit-a-28-as-villamoson – , de nyilván bármelyikünk tudna említeni a közeli és távoli múltjából eseteket a BKV valamelyik járatával kapcsolatban, amikor kellemetlenül érezte magát, amikor félt, vagyis amikor megtapasztalhatta, hogy milyen a nulla vagy nullához közeli közbiztonság.

Nyugaton már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy forgalmat csillapítani úgy lehet, hogy hatékony, biztonságos, komfortos közösségi közlekedés kiépítésével való alternatívát kínálna. Nem véletlen, hogy a bécsiek többségének éves bérlete van.

A Galvani-projekt keretében kapunk állítólag egy új villamos vonalat. Remek. De vajon mekkora valós forgalomcsökkentést lehetett volna elérni azzal, ha a meglévő hálózat minden elemét átvizsgálva a teljes közlekedési láncban emelnek a szolgáltatás színvonalán? Csak a Galvani-projekt látványtervére eltapsolt milliárdból kb. simán kitelne egy biztonsági őr pár fizetése mondjuk a folyamatosan takarított, kiszámíthatóan érkező és induló 28-as villamos vonalán.

Vajon csak arra, hogy megbíztató menetidejű, tisztán tartott és biztonságos járművek futnak a vonalakon, hányan ülnének vissza a BKV-ra?

Állítólag van 500 milliárd forintunk. Célszerűbb lenne soha meg nem térülő városi autópályák építése helyett gatyába rázni a BKV-t és csatolt részeit. Ezzel lehetne valódi forgalom csökkenést elérni. (Györfi László)

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.