Vissza a gyökerekhez!

Kiserdővédők

Kiserdővédők

email: hello@kiserdovedok.hu

Elutasítjuk mind a Határ úti, mind az Illatos-árok menti nyomvonal-verziókat, a Wekerletelepen és a József Attila lakótelepen élők és közös erdőnk védelmében.

Egyértelmű számunkra, hogy a nyomvonalvita félrevisz és veszélyes, mert egymás ellen fordítja a szomszédokat, és olyan megoldáshoz vezet, amellyel valaki súlyosan veszít, végeredményben pedig mindenki veszít: erdőt, élhető otthont, nyugalmat, jószomszédi viszonyt és esélyt, lehetőséget egy kisebb autó- és teherforgalmú városra!

Egy élhető jövőt követelünk!

Nekik tartozunk elszámolással

Azért találják magukat az itt élők újra és újra ebben a nyomorult helyzetben, mert megpróbálnak válaszolni egy rossz kérdésre: hogyan vezessük el humánus, zöld módon egy brutális, túlméretezett közúti infrastruktúra forgalmát? Hiába az újabb és újabb nyomvonaltervek, a válasz egyértelműen az: nincs jó megoldás. 

Mi most kiszállunk abból a nyomvonal-vitából, aminek – ma már tudjuk – soha nem is lehettünk igazán részesei. A minden lakóterületet és az erdőt is elkerülő változatokat vagy lesöpörték az asztalról, vagy oda sem kerültek igazán. Ehhez a nyomorult színjátékhoz nem asszisztálunk.

A Galvani-vitából azonban nem szállunk ki!

A problémának kontextust és megoldást adó nagyobb kérdésekkel és témákkal – a progresszív, 21. századi zöld várostervezéssel –  továbbra is aktívan foglalkozunk, de a legapróbb részletekbe is belemegyünk: minden szem feketediót, minden évtizedes tölgyet, minden kacsát és pókot imádunk a Kiserdőben és meg fogjuk védeni őket minden erőnkkel.

Miért térünk vissza és milyen alapokhoz?

Többek között azért, mert a probléma alapja a túl nagy közúti kapacitású híd és levezető út terve, legyen az akár Albertfalvai, akár Galvani. Ráadásul olyan hídé, amelynek tervezését alapos, mélyreható társadalmi elemzés nem előzte meg (egy ilyen beruházás elsősorban nem mérnöki probléma). Vagyis: támogatjuk a dunai átkelő építését, a Duna két partján élők összekötésére. Támogatjuk egy 2×1 közúti sávos híd építését, gazdag tömegközlekedési és gyalogos-kerékpáros kapcsolatokkal. 

Támogatjuk azt, hogy hidakat építsünk a szomszédok között, de hogy újabb, tranzitforgalmat kiszolgáló, 2 x 2 sávos autóút vezessen keresztül a kerületeinken, azt nem! Kérünk mindenkit, éljen akár a Ferencvárosban vagy Kispesten, akár Újbudán vagy Kőbányán, mondjunk együtt nemet az összes túlméretezett változatra, és követeljük együtt a Galvani projekt teljes újratervezését vagy törlését.

Miért a szomszédokhoz fordulunk a képviselők, döntéshozók helyett? 

A Kiserdőben, ami összeköt

Mert kimerítettünk már minden lehetőséget. A Fidesz-kormány hosszú évek óta tolja előre ezt a projektet, tőlük nem vártunk sokat, bár azért azt halkan megkérdeznénk, hogy milyen gyakorlati megoldást sikerült például  Ékes Gábornak, Wekerletelep fideszes képviselőjének elérnie az elmúlt évtizedben a Határ út ügyében? Hiszen tudjuk, a Határ úttal kapcsolatos problémák egyáltalán nem új keletűek…

És persze a többiektől is  sokat vártunk, hiszen ígéret volt bőven, de úgy látjuk hiába vártunk. Minek hallgassuk meg újra és újra azt, hogy akár Baranyi Krisztina, akár Karácsony Gergely elmagyarázza, hogy ez a projekt miért és hogyan zöld, kinek lesz jó, hogy aztán a nyakunkba kapjuk a kimagyarázhatatlan háttéralkuk cseppet sem zöld, cseppet sem korszerű, és egyáltalán nem a jövőt kiszolgáló eredményeit? 

Elutasítjuk, hogy az ebben a beruházásban valamiképpen érintett szereplők az éppen aktuális háttérmegbeszéléseiknek, egymás közötti nyomásgyakorlásoknak megfelelően viszonyulnak az életünket érintő kérdésekhez. Különösen a fővárosi többséget és a kerületi többségeket adó koalíció tagjainak szól az elutasításunk, hiszen a kormányról pontosan tudjuk, építeni akar, mindenáron.

’19 nyarán, tele reménnyel

Úgy látjuk, a fővárosi többséget és a kerületi többségeket adó koalíció tagjai elfogadták a kormány mindenáron való építésének tervét, de közben a választóikkal és saját politikai ígéreteikkel mennek szembe (“zöld polgármester vagyok, zöld, élhető várost ígérek nektek…”), nem beszélve arról, hogy két kerület lakóit is egymás ellen hergelik. Ennek következménye, hogy egyik nap a Kiserdőt védik, másnap meg belemennek egy erdőn keresztüli nyomvonalba. Egyszer a 3-as, Határ úti változatról alkudoznak az egymás közötti megbeszéléseken (hát… talán mégsem rossz), másszor pedig arról szónokolnak, hogy a Határ úton élőknek, a több mint 100 éves házaknak milyen rossz lenne ez a megoldás.

Elvárjuk a fővárosi többséget és a kerületi többségeket adó koalíció tagjaitól, hogy amikor újra leülnek a kormánnyal ahhoz a bizonyos tárgyalóasztalhoz, akkor azzal a tudással és lakossági felhatalmazással üljenek ott, hogy a az érintettek nem akarnak újabb utakat, megnövekedett forgalmat sem egy erdőn át, sem a lakásuktól pár méterre: amikor ők ülnek ott, az olyan, mintha mi wekerleikek, JALT-osok ülnénk annál az asztalnál. 

Tudjuk azonban, hogy ez az elvárásunk csak akkor érvényesülhet, ha Ti, a Werkerletelepen és a József Attilán élők közösen gyakoroltok nyomást a vezetőitekre.

Azokhoz fordulunk tehát, akik saját jól felfogott érdekükben nem fognak hülyeségekbe belemenni: akik elutasítják ezt a rossz, túlméretezett, közúti infrastruktúra-projektet, akik féltik a saját nyugalmukat, a környezetük zöldterületeit, és akik tudják, hogy ezt szűklátókörűen, mások kárára nem őrizhetik meg. 

Ahhoz, hogy megvédjük az otthonunkat, most egymásét is védenünk kell!

Egy lehetséges, bár kétség kívül drága megoldás

Ott a helyünk minden tiltakozáson, amely elutasítja az összes eddig “felkínált” vagy megfelelési kényszerből összerakott nyomvonal-verziót! Erre hívunk mindenkit, ezért keressük az együttműködést, a kapcsolatot mindenkivel, aki hasonlóan érez. 

Legyen flashmob vagy sportesemény, nyissunk akár teraszt akár kaszinót a kiserdei nagyréten, de mindenképpen töltsük meg JALT-lakókkal, wekerleiekkel és az összes távolabbi szomszédunkkal együtt – mindazokkal, akik számára nem csak egy jól hangzó szlogen az élhető város!

A viccet pedig értjük is, szeretjük is, de azért na!
Tájékozódjon mindenki alaposan, nem ér csak úgy belevakkantani, itt nem babra megy a játék!

Örökélet, ingyensör!


ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

Tudj meg többet a Galvani projektről!

Korábbi híreink

KiserdőTv! Mintázatok a YouTube-on!

“Kicsit sárga, kicsit savanyú, de legalább a miénk”, vagyis Mintázatok már videós beszélgetések formájában is! Első vendégeink: Naphegyért Összefogás lakossági csoport (Havas Katalin) + Körtér- Környezettudatosak

Tudj meg többet »

ÍRD ALÁ TE IS A PETÍCIÓT!

VAN NÁLAD NÉHÁNY KITÖLTÖTT ALAÍRÁSGYŰJTŐ?

Lépj velünk kapcsolatba!

Van más út

ONLINE PETÍCIÓ

GYŰJTENÉL NÉHÁNY ALÁÍRÁST?

Az aláírásgyűjtő ívet és a hozzá tartozó adatvédelmi nyilatkozatot megtalálod a gombra kattintva

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.